HUNGARIAN PULI

PULI PAS ZA 21. st

Savijeti

view:  full / summary

Prehrana

Posted on January 15, 2011 at 4:13 AM

Danas postoji stvarno širok asortiman granulirane hrane i konzervi, a može se i kuhati, ali to zahtjeva puno više vremena za pripremu. Ako se odlučimo za kuhanu varijantu, moramo dodati potrebne vitamine i minerale, kada se obrok ohladi. Ako štenci prihvate granulate , To je najbolje rješenje. Puli nema nikakav poseban zahtjev u vezi ishrane, neka Bolja hrana sasvim odgovara bez ikakvih daljih dodataka. Po pravilu 4-5 mjeseci staro štene hranimo sa hranom za štence , od 5 mjeseci do 1.god SA junior a dalje sa varijantom Energi ( Hrana za visokoaktivne pse.) Doziranje je uvjek na Pakiranju, Ali već ćete vidjeti koliko troše. Do 6 mjeseci najbolje je dnevnu dozu podjeliti na tri jednaka djela, od 6 mjeseci do godinu dana na dva djela, od godinu dana mogu se hraniti samo uvećer.Mi svoje pse hranimo granuliranom hranom. Naša je preporuka ako ste u mogučnosti priuštiti im hranu na bazi piletine ili ribe.

- DRESURA !

Posted on January 13, 2011 at 5:34 PM

Na početku dresure obavezno sve radnje provoditi na povodniku, bez upotrebe sile. Strpljivo mu moramo pokazati što ustvari želimo s istovremenim fizičkim utjecajem.

Dugotrajnim ponavljanjem vježbe pas povezuje sve podražaje i žuri se izvršiti određenu radnju – vježbu da bih odmah dobio pohvalu i nagradu koja slijedi. Na ispravan rad ga usmjeravamo pomoću zadovoljenja njegovih nagona (lov, hrana , pohvala).

Tijekom šetnje psa više puta pozovemo k sebi, pohvalimo ga i nagradimo ili nakratko napravimo neku vježbu i pustimo ga da se igra kao nagradu. Ne smijemo ga zvati k sebi samo onda kad ga želimo vezati i voditi kući, jer će taj čin pas doživjeti kao nelagodu i s vremenom neće htjeti doći.

Preporučljivo je da vježbamo svaki dan ili najmanje tri puta tjedno. Pas se hrani nakon vježbanja. Intenzivno vježbamo 10 – 15 minuta, a nakon toga slijedi 5 – 10 minuta odmora. To posebno vrijedi za mladog psa koji se brzo psihički i fizički umori, jer još nije stekao radnu kondiciju. Osim toga nije dobro raditi samo jednu vježbu duže od 10 minuta, a samu vježbu ne ponavljamo više od 3 – 5 puta za redom, jer će se pas zasititi i past će mu interes za rad.

Pohvala u krivo vrijeme smest će psa, a izrečena u pravo vrijeme dat će mu sigurnost.

Pohvala bi trebala uslijediti neposredno nakon radnje koju želimo pohvaliti. Što je dulji prekid, to će pohvala nepravilnije djelovati i možda će je pas povezati s nekom radnjom.Primjer: pas donese novine a zatim skače na nas. Mi mislimo da ga hvalimo za novine a on smatra da je pohvaljen za naskakivanje. Da bi pohvala učvrstila željeno ponašanje, trebala bi biti u uskoj vezi sa tim ponašanjem.Ponavljati znači uvijek postupati na isti način da bi se pas mogao naviknuti na oblik i način rada koji treba naučiti. Privikavanjem na tok vježbe raste sigurnost psa i povećaju se njegove šanse da nas razumije.

Pojedina vježbe treba da su kratke i neka se ne ponavljaju istog dana. Najbolje je prestati kad ih pas naročito dobro izvršava ili ako se iznenada pojavio mali uspjeh. U dane kad ništa ne uspijeva najbolje je odmah prekinuti vježbu ili priječi na rad koji psa naročito veseli. Daleko je bolje češće i manje vježbati nego rijetko vježbati i tada previše opteretiti izdržljivost psa. To naročito vrijedi za mlade pse.

Povodnik je samo pomoćno sredstvo i trebamo naučiti da ga pravilno upotrebljavamo. Glavno je pravilo : prisilu povodnikom treba rijetko primjenjivati. U biti ćemo se prema psu na povodniku tako ponašati kao da nije vezan. Prema tome, povodnik neće biti napet , već će labavo visjeti. Tada se pas neće moći vješati o povodnik ili mu se odupirati, već će slobodno hodati i održavati vlastitu ravnotežu.

Ostavljanje je osnovna vježba koja je potrebna u svakodnevnoj praksi vlasnika psa. Ako smo je s mladim psom već pripremili neće bit poteškoća. S vremenom se vježba tako proširi, da pas ostane svugdje ležati dok se njegov vlasnik ne vrati.

Ostavljanje se vježba u sjedenju i ležanju. Naročito je važno da psa nikada ne pozovemo iz tog položaja već da vlasnik dođe po njega.

Ako je pas dobro pripremljen, može se ova vježba bez daljnjeg uvrstiti u vježbu ''hodanje, okretanje''. Ako pas nije pripremljen treba posebno vježbati sjedenje. Preporučuje se nadalje vježbati sjedenje iz pokreta. Za tu je vježbu preduvjet da je pas naviknut na ovratnik i povodnik.

Dok vježbamo '' hodanje, okretanje '' i dok hodamo ravno, lijevom ćemo rukom primiti povodnik tik uz ovratnik i uz '' sjedi ''povući psa prema gore. Time ćemo mu podići glavu. Nakon zvučnog znaka, učinit ćemo još dva, tri sve polaganija koraka i tada stati, a da ne popustimo zategnuti povodnik. Ako pas sada ne bi sjeo, preuzet ćemo povodnik desnom rukom ne popuštajući zategnutost. Dvama prstima lijeve ruke pritisnut ćemo psa o sapi a pas će tada sjesti. Čim stražnji dio psa dodirne pod, otvorit ćemo desnu ruku kako bi popustila napetost povodnika. Istovremeno ćemo reći ''dobar, sjedi''. Ako bi se pas opet podigao, ponovno ćemo desnom rukom prihvatiti povodnik i postupiti kao gore. Nakon stanke nastavljamo kretanje.

- METODE RADA !

Posted on January 13, 2011 at 5:30 PM

Pas neće moći shvatiti više vježbi odjedanput, zato moramo raditi postupno.

Svaku radnju sa psom treba ponavljati više puta a da se pritom ne mijenja način rada. Bolje je raditi sa kraćim vježbama. Uočene greške odmah se ispravljaju.

Ukoliko je pas usvojio vježbu prelazimo na slijedeću kompliciraniju.

Ako pas vježbu radi nevoljko ili je taj dan ne uspijeva savladati bolje je prekinuti sa vježbom i nastaviti je drugi dan. Bolje je vježbati u kontinuitetu nego povremeno i dugo pri čemu dolazi do preopterećenja psa.

Vježbu uvijek započinjemo od jednostavnije prema složenijoj. Ako imamo mogućnosti a sigurno će se postići bolji rezultati ako se izvrši promjena terena. Pas brzo privikava na teren na kojem uči, zato je dobro što češće mijenjati teren na kojem se vježba.

Za svaku dobro izvedenu radnju pohvaliti psa ali ga nikako ne hvaliti bez razloga, kako ne bi došlo do zbunjivanja psa. Pohvala uvijek dolazi odmah nakon pravilno izvedene vježbe.

Uspostavom kvalitetnog kontakta između vlasnika i psa veliki je korak naprijed i olakšava provedbu svih vježbi sa psom i međusobnog razumjevanja.

Dijete i Pas !

Posted on January 13, 2011 at 5:26 PM

Kako uskladiti dijete i psa u kući. Da li je ako imate dijete pas najbolji čovjekov prijatelj.

Da sve je to moguće. Uobičajena obitelj sa dijecom vjerojatnost je da će djeca dosta vremena potrošiti u igri sa psom.

Neka pravila koja trebaju naučiti:

Budi siguran da je pas nahranjen i da ima dosta vode. Ako je pas vani potrebno je svakodnevno zamjeniti vodu u posudi. Objasnite dijeci sve oko hranidbe psa a posebno da se psa ostavi na miru dok ne pojede svoj obrok da se ne bi dogodile neželjene posljedice.

Mlađa dijeca imaju tendenciju da budu gruba prema psu kao npr : vuča za uho, bockanje u oči što je prirodno za dijecu. S manjom dijecom posebno treba obratiti pažnju a naročito ako imamo novog psa i još ne zanamo njegov temperament.

Objasnite dijeci važnost vježbe za zdravlje psa. dajte dijeci npr loptu ili neku drugu igračku kako bi se lakše igrali sa psom. Redovito šetajte sa psom.

Ako imate štene nemojte da dijeca ostavljaju sitne igračke oko psa s obzirom da pas voli grickati.

- OPREMA !

Posted on January 13, 2011 at 5:17 PM

Kao osnovna oprema za dresuru pasa koju bi svaki vlasnik trebao imati za rad sa psom. U ovom dijelu ne pričam o profesionalnoj opremi za dresuru kao što su odijela za markiranje i slično.

Povodnik

Povodnik spada u osnovnu opremu koja nam služi ne samo za obuku nego i za svakodnevnu šetnju psom. Postoje različite vrste povodnika ovisno o potrebi dresure i sklonostima vlasnika. Tako da povodnik možemo birati za svakodnevnu šetnju, obuku poslušnosti ili rad na tragu kao i materijal izrade i dužinu samog povodnika

Ogrlica

Ogrlica također spada u osnovnu opremu, možemo također kao i kod povodnika birati različite materijale od kojih su napravljene. Veliki je izbor materijala i načina funkcioniranja ovisno o namjeni kao što su metalni, kožni, platneni ili električni.

Brnjica

Svaki vlasnik psa bi trebao imati brnjicu prilagođenu vrsti psa. Možemo birati od metalnih, kožnih do platnenih.

Kavez

Ovdje prije svega mislim na boksove za prijevoz psa radilo se o metalnim od inoxa koji su malo skuplji ili plastičnim. U svakom slučaju nam olakšavaju prijevoz psa ali korise i kod treninga kada psa u vrijem pauze možemo ostaviti vani a boks lagano izvadimo iz vozila.

Hrana

Hrana koja se koristi u procesu dresure da bi nam olakšalo rad sa psima. Postoje jeftine torbice za nošenje hrane tako da nam je ista uvijek pri ruci i posebo izrađena hrana za tu namjenu.

Nevidljive ograde i električne ogrlice odnosno šok ovratnici su ponekad korisni ali samo u slučaju kada vlasnik nemože psa staviti pod kontrolu. Šok ovratnici se najčešće koriste za vježbe kao što je kako psa naučiti i da ne laje.

Drugi primjer je kako mu ograničiti prostor kretanja kada je u pitanju nevidljiva ograda.

S obzirom da sve ove naprave djeluju na bazi elektro šokova i u principu stvaraju strah kod psa i zbog toga straha i boli on izvršava naše želje. Zasigurno ove metode obuke pasa djeluju na psihu psa. Radi toga :  nepažljivom i nemarnom uporabom mogu izazvati trajne neželjene posljedice i preplašenog psa.

Mislim da ova metoda naročito kod nestručnog rukovanja nije dobra i ne spada u neke pozitivne prirodne nenasilne načine obuke pasa .

- ZAPOVIJEDI !

Posted on January 13, 2011 at 5:12 PM

Prilikom samostalnog rada sa psom na vježbama poslušnosti nikada nemoj izmišljati svoje vlastite zapovijedi a posebno ne duge zapovijedi.

Najbolje su zapovijedi od jedne riječi. Zapovije od jedne riječi pas može razumijeti i čuti. Važno je kod izdavanja zapovijedi i čistoća i jačina glasa. Jačina glasa u pravilu bi trebala biti onolika da vas pas može čuti.

Najbolji način je držati se već prihvaćenih zapovijedi poslušnosti kao što su Sjedi,  Mijesto ,  Uz nogu, Idi, Donesi, Stoj, Dođi ( Tu ), Traži, Kreni

- OSNOVE - TON GLASA !

Posted on January 13, 2011 at 5:09 PM

Prije početka traninga sa psom - osnove dresure trebamo razmisliti i trenirati svoj glas kako bi smo olakšali rad sa psom za vrijeme izvođenja vježbi.

Kao početnik - osnove dresure razlikujemo tri tipa glasa.

- Veseli tip : Vježbaj ovaj glas koristeći riječ "dobar pas".

- Zapovijedni tip: - U glasu pas mora osjetiti jačinu i ozbiljnost direktne naredbe.U vježbi ga koristiš uz naredbe kao što je sjedi, mjesto.

- Korekturni tip: Pas mora čuti čist i jasan glas koji je vrlo ozbiljan u namjeri promjene njegovog ponašanja. U vježbi ga koristiš kod korekcije zapovijed "ne".

- BITI VOĐA !

Posted on January 13, 2011 at 5:05 PM

Biti vođa psu je izuzetno važno ako imamo psa. Ako pas postane vođa tada gubimo kontrolu nad psom i ne možemo imati dobro dresiranog psa.

Biti vođa čopora je prirodna težnja psa iz razloga što su kroz povijest živili u čoporu i uvjek su imali vođu čopora.

Iz toga se rađa prirodna težnja psa da bude vođa čopora i u našem slučaju kada smo u pitanju pas i njegov vlasnik.

Mi najčešće o njima razmišljamo o jedinci odnosno o našem štenetu. I naše štene je živjelo u zajednici odnosno u leglu.

Ako mi budemo vođa psa onda će nas on slijediti i biti nam poslušan jer je to njegov prirodni instikt.

Nekoliko stvari koje bi trebali poštovati:

Respekt

Vođa ili vlasnik psa koji respektirasvog ljubimca može očekivati od psa da će ga slijediti sa respektom

Interakcija

Poznavanje svog psa je vrlo važno. Primjer ako imamo kontakt očima za vrijeme izvođenja treninga sa psom isti će nas bolje i lakše razumjeti.

Dosljednost

Dosljednost u svim radnjama i poštivanjupravila i regulacija o iznimne je važnosti.

Ako si dosljedan u tome zasigurno ćeš sebe ustoličiti kao vođu i pas će te slijediti sa veseljem odnosno prihvatiti će te kao vođu.

Dresura početak - POSLU┼áNOST !

Posted on January 13, 2011 at 5:04 PM

Jedan od osnovnih preduvjeta za bilo kakav rad i dresuru pasa je poslušnost. Vježbe poslušnosti potrebno je kontinuirano raditi sa psom cijelo vrijeme. Na taj način će mo stalno imati psa nad kojim imamo kontrolu.

Ovo će nam omogućiti siguran boravak među ljudima koji Vas sluša u svim mogućim situacijama u kojima se nađete. Dobro socijaliziran pas sa dobrom poslušnošću omogućit će Vam uživanje sa psom i boravak u gradu bez straha.

naredbe koje dajete psu uvijek moraju biti jasne i oštre naravno istovremene sa ručnim naredbama.

Naravno za Vašeg kućnog ljubimca vjerujem da će biti dovoljne vježbe sjedi, lezi, uz nogu i ostani. Kada psa ostavite ispred trgovine ili omiljenog kafića i on Vas mirno čeka do vašeg povratka zasigurno će te biti ponosni na sebe i svog psa.

Va?nost vje?banja i ponavljanja !

Posted on January 13, 2011 at 5:01 PM

Dobro obučeni i socijalizirani pas postaje aktivni član obitelji. sa takvim psom možemo putovati na godišnji, u grad, park kod prijatelja.

Psi zahtjevaju svakodnevnu vježbu. time im omogućujemo aktivan i zdrav život. Psi koji se dosađuju vrlo lako postanu loši psi.

Kod vježbanja nikada ne treba zaboraviti da vježbe moramo prilagoditi starosti psa i pasmini. Nisu iste vježbe za velike i male psamnine kao ni za štene i odraslog psa.

Vježbanjem psi oslobađaju i dio nakupljenog stresa i energije isto kao i čovjek. Važno je napomenuti da brzina hoda čovjeka nije prirodna za psa i to nije vježba za psa. Ako se pas ne odaziva na naš poziv moramo paziti gdje vježbamo odnosno gdje ga puštamo sa povodnika. U tom slučaju pas je najsigurniji na povodniku.

Ponekad je potrebno psa pustiti da bude pas a to znači da slobodno trči, skače, grize i kopa. 

Princip ponavljanja vježbe sa psom je vrlo značajna metoda rada sa psima. Ukoliko želite postići zadovoljavajući rezultat ovu metodu u dresuri pasa morate primjenjivati.

Sama metoda je vrlo jednostavna i zasniva se na tome da se greške odmah ispravljaju a način rada se ne mijenja. Svaku vježbu potrebno je ponoviti mnogo puta.

Kao i kod svake vježbe ako pas nevoljko radi ne treba ga forsirati taj dan. Duge vježbe ne moraju se ponavljati u istom danu.

I ovdje vrijedi zlatno pravilo "Ponavljanje je majka znanja".


Rss_feed