HUNGARIAN PULI

PULI PAS ZA 21. st

Savijeti

view:  full / summary

Prehrana

Posted on January 15, 2011 at 4:13 AM

Danas postoji stvarno širok asortiman granulirane hrane i konzervi, a može se i kuhati, ali to zahtjeva puno više vremena za pripremu. Ako se odlučimo za kuhanu varijantu, moramo dodati potrebne vitamine i minerale, kada se obrok ohladi. Ako štenci prihvate granulate , To je najbolje rješenje. Puli nema nikakav poseban zahtjev u vezi ishrane, neka Bolja hrana sasvim odgovara bez ikakvih daljih dodataka. Po pravilu 4-5 mjeseci staro štene hranimo sa hranom za...

Read Full Post »

- DRESURA !

Posted on January 13, 2011 at 5:34 PM

Na početku dresure obavezno sve radnje provoditi na povodniku, bez upotrebe sile. Strpljivo mu moramo pokazati što ustvari želimo s istovremenim fizičkim utjecajem.

Dugotrajnim ponavljanjem vježbe pas povezuje sve podražaje i žuri se izvršiti određenu radnju – vježbu da bih odmah dobio pohvalu i nagradu koja slijedi. Na ispravan rad ga usmjeravamo pomoću zadovoljenja njegovih nagona (lov, hrana , pohvala).

Tijekom š...

Read Full Post »

- METODE RADA !

Posted on January 13, 2011 at 5:30 PM

Pas neće moći shvatiti više vježbi odjedanput, zato moramo raditi postupno.

Svaku radnju sa psom treba ponavljati više puta a da se pritom ne mijenja način rada. Bolje je raditi sa kraćim vježbama. Uočene greške odmah se ispravljaju.

Ukoliko je pas usvojio vježbu prelazimo na slijedeću kompliciraniju.

Ako pas vježbu radi nevoljko ili je taj dan ne uspijeva savladati bolje je prekinuti sa vježbom i nastavit...

Read Full Post »

Dijete i Pas !

Posted on January 13, 2011 at 5:26 PM

Kako uskladiti dijete i psa u kući. Da li je ako imate dijete pas najbolji čovjekov prijatelj.

Da sve je to moguće. Uobičajena obitelj sa dijecom vjerojatnost je da će djeca dosta vremena potrošiti u igri sa psom.

Neka pravila koja trebaju naučiti:

Budi siguran da je pas nahranjen i da ima dosta vode. Ako je pas vani potrebno je svakodnevno zamjeniti vodu u posudi. Objasnite dijeci sve oko hranidbe psa a posebno da se psa o...

Read Full Post »

- OPREMA !

Posted on January 13, 2011 at 5:17 PM

Kao osnovna oprema za dresuru pasa koju bi svaki vlasnik trebao imati za rad sa psom. U ovom dijelu ne pričam o profesionalnoj opremi za dresuru kao što su odijela za markiranje i slično.

Povodnik

Povodnik spada u osnovnu opremu koja nam služi ne samo za obuku nego i za svakodnevnu šetnju psom. Postoje različite vrste povodnika ovisno o potrebi dresure i sklonostima vlasnika. Tako da povodnik možemo birati za svakodnevnu šet...

Read Full Post »

- ZAPOVIJEDI !

Posted on January 13, 2011 at 5:12 PM

Prilikom samostalnog rada sa psom na vježbama poslušnosti nikada nemoj izmišljati svoje vlastite zapovijedi a posebno ne duge zapovijedi.

Najbolje su zapovijedi od jedne riječi. Zapovije od jedne riječi pas može razumijeti i čuti. Važno je kod izdavanja zapovijedi i čistoća i jačina glasa. Jačina glasa u pravilu bi trebala biti onolika da vas pas može čuti.

Najbolji način je držati se već prihva&#...

Read Full Post »

- OSNOVE - TON GLASA !

Posted on January 13, 2011 at 5:09 PM

Prije početka traninga sa psom - osnove dresure trebamo razmisliti i trenirati svoj glas kako bi smo olakšali rad sa psom za vrijeme izvođenja vježbi.

Kao početnik - osnove dresure razlikujemo tri tipa glasa.

- Veseli tip : Vježbaj ovaj glas koristeći riječ "dobar pas".

- Zapovijedni tip: - U glasu pas mora osjetiti jačinu i ozbiljnost direktne naredbe.U vježbi ga koristiš uz naredbe kao što je sjedi, mjes...

Read Full Post »

- BITI VOĐA !

Posted on January 13, 2011 at 5:05 PM

Biti vođa psu je izuzetno važno ako imamo psa. Ako pas postane vođa tada gubimo kontrolu nad psom i ne možemo imati dobro dresiranog psa.

Biti vođa čopora je prirodna težnja psa iz razloga što su kroz povijest živili u čoporu i uvjek su imali vođu čopora.

Iz toga se rađa prirodna težnja psa da bude vođa čopora i u našem slučaju kada smo u pitanju pas i njegov vlasnik.

Mi najčeš...

Read Full Post »

Dresura početak - POSLU┼áNOST !

Posted on January 13, 2011 at 5:04 PM

Jedan od osnovnih preduvjeta za bilo kakav rad i dresuru pasa je poslušnost. Vježbe poslušnosti potrebno je kontinuirano raditi sa psom cijelo vrijeme. Na taj način će mo stalno imati psa nad kojim imamo kontrolu.

Ovo će nam omogućiti siguran boravak među ljudima koji Vas sluša u svim mogućim situacijama u kojima se nađete. Dobro socijaliziran pas sa dobrom poslušnošću omogućit će Vam uživanje sa psom i...

Read Full Post »

Va?nost vje?banja i ponavljanja !

Posted on January 13, 2011 at 5:01 PM

Dobro obučeni i socijalizirani pas postaje aktivni član obitelji. sa takvim psom možemo putovati na godišnji, u grad, park kod prijatelja.

Psi zahtjevaju svakodnevnu vježbu. time im omogućujemo aktivan i zdrav život. Psi koji se dosađuju vrlo lako postanu loši psi.

Kod vježbanja nikada ne treba zaboraviti da vježbe moramo prilagoditi starosti psa i pasmini. Nisu iste vježbe za velike i male psamnine kao ni za štene i...

Read Full Post »

Rss_feed