HUNGARIAN PULI

PULI PAS ZA 21. st

Savijeti

Kupanje Pulija !

Posted on January 13, 2011 at 9:44 AM

Na učestalost kupanja pulija utječe više okolnosti:

- Na kakvom terenu puli živi

- Ulazi li u stan(krevet)

- Učestvuje li na izložbama

- Da li je bolovao od nečega(ili ako je ženka u pitanju-da li je nedavno bila u tjeranju, da li se štenila nedavno)

Generalno, može se reći da pulija treba okupati, kada je stvarno potrebno , a procjeniti kada je to, najviše će znati njegov vlasnik.

Prije kupanja, treba dovesti dlaku u red, treba povaditi ostatke trave i ostale tvrde prljavštine. Takođe treba isprazniti analne žljezde. Efikasan način da se puli okupa, kada se u kadu sipa količina vode, koja će psa da prekrije, ako ga okrenemo bočno. Neki čak sipaju toliko vode, da pas komotno stoji u vodi, da mu je samo glava iznad vode. Naravno u vodu se stavlja šampon. Nekad treba više puta mijenjati vodu, da bi se sa pulijeve dlake sva prljavština skinula, bez ikakvog trljanja. Mijesta koja su više uprljana, možemo posebno šamponirati. Ovakva mijesta su prije svega brada, zadnjica, dlaka na grudima i ispod ušiju. Još jednom upozorenje: Ne trljati dlaku, pogotovo kod mladih pasa, jer će se upropastiti pletenice u formiranju.

Na kraju kupanja psa treba temeljno istuširati. Van izložbene sezone i zimi, može se koristiti i balzam, da bi se sanirale posledice učestalog kupanja sa šamponom. Balzam treba određeno vrema da stoji na dlaci, nakon toga temeljno tuširanje. Može se još koristiti razređeno pivo, pred izložbu da se dobije na tvrdnoći pletenica. Za vrlo uprljanu dlaku se koristi WU-2, za malo uprljanu neki šampon sa ljekovitim biljem, za štenad može obični šampon za bebe. Od raznih balzama, najbolji je Swarzkopf Gold.

Kada je kupanje završeno, treba temeljno iscijediti pulijevu dlaku. Počinjemo odozgo i postupno sve do nogu iscjedimo što više vode. Može se koristiti i peškir kod iscjeđivanja dlake. Osim ljetnjeg perioda, mora se koristiti fen. U toku dana ponekad treba više puta fenom osušiti psa, i normalno ne pušta se van, dok nije potpuno suv.

Poslije kupanja mogu se šape dovesti u red i nokti da se odsijeku. Polusuha ili suha dlaka može još jednom da se cijepa. Kod odraslih pasa je potrebno više dana da bi pletenice povratile prvobitni volumen. Puliji se kupaju 5-6 dana pred izložbu.

Protivparazitno kupanje se radi samo kod zapostavljenih pasa. Sredstva, koja se koriste: Neostomosan, Neocidol. Posle kupanja sredstva se nanose po uputstvima sa ambalaže I ostavljaju se na psu . (Ne ispiraju se)

Categories: NJEGA PULIJA !