HUNGARIAN PULI

PULI PAS ZA 21. st

Savijeti

Mladi - Stari pas i dresura !

Posted on January 13, 2011 at 4:45 PM

Dresura mladih pasa često počima prerano, što je u svakom slučaju greška. Svakako ne bi smijeli početi sa dresurom ako je pas premlad i nedovoljno psihički sazrio. Dresura njemačkog, belgijskog, francuskog i škotskog ovčara, šnaucera, dobermana i pudla možemo početi sa 12 – 14 mijeseci.

Erdel terijera, welškog i ruskog terijera, foksterijera, setera i boxera do 18mijeseci a Rotvalera školujemo nakon 18 mijeseci.

Dresura starih pasa može biti problem zbog već formiranih navika (uvjetnih refleksa), te prvo treba ići na "zaboravljanje" naučenog, a tek onda ponovno stjecanje novog znanja, što je težak i dugotrajan posao.

Kako naučiti starog psa novim trikovima. Da li je moguće dresirati starog psa. Bezbroj je ovakvih i sličnih pitanja ako imamo starog psa koji nije prošao osnovnu dresuru ili ako smo nabavili odraslog kućnog ljubimca.

Zasigurno je moguće dresirati starog psa. Sam postupak je malo teži nego kod mladih pasa i zahtjeva više strpljenja i pažnje što nas nikako ne treba obeshrabriti.

Prije početka treba snimiti stanje psa i odlučiti od kuda krenuti. Svakako treba vidjeti koje stvari u ponašanju psa treba ispraviti odnosno što je krivo naučio. Npr na povodniku pas vodi nas a ne mi psa. U svim vježbama potrebna je pozitivna verbalna podrška.

U pravilu mi mjenjamo način razmišljanja psa u pojedinim situacijama i kroz nove vježbe ga učimo novom ponašanju i pokazujemo što je dobro a što nije dobro ponašanje.

Mijenjajte ponašanje psa u malim vježbama radije nego sve odjedanput.

U dresuri psa i ispravljanju pogreški u dobrom ponašanju treba imati puno strpljenja i biti konzistentan.

Categories: Odgoj i Dresura !