HUNGARIAN PULI

PULI PAS ZA 21. st

Savijeti

- OPREMA !

Posted on January 13, 2011 at 5:17 PM

Kao osnovna oprema za dresuru pasa koju bi svaki vlasnik trebao imati za rad sa psom. U ovom dijelu ne pričam o profesionalnoj opremi za dresuru kao što su odijela za markiranje i slično.

Povodnik

Povodnik spada u osnovnu opremu koja nam služi ne samo za obuku nego i za svakodnevnu šetnju psom. Postoje različite vrste povodnika ovisno o potrebi dresure i sklonostima vlasnika. Tako da povodnik možemo birati za svakodnevnu šetnju, obuku poslušnosti ili rad na tragu kao i materijal izrade i dužinu samog povodnika

Ogrlica

Ogrlica također spada u osnovnu opremu, možemo također kao i kod povodnika birati različite materijale od kojih su napravljene. Veliki je izbor materijala i načina funkcioniranja ovisno o namjeni kao što su metalni, kožni, platneni ili električni.

Brnjica

Svaki vlasnik psa bi trebao imati brnjicu prilagođenu vrsti psa. Možemo birati od metalnih, kožnih do platnenih.

Kavez

Ovdje prije svega mislim na boksove za prijevoz psa radilo se o metalnim od inoxa koji su malo skuplji ili plastičnim. U svakom slučaju nam olakšavaju prijevoz psa ali korise i kod treninga kada psa u vrijem pauze možemo ostaviti vani a boks lagano izvadimo iz vozila.

Hrana

Hrana koja se koristi u procesu dresure da bi nam olakšalo rad sa psima. Postoje jeftine torbice za nošenje hrane tako da nam je ista uvijek pri ruci i posebo izrađena hrana za tu namjenu.

Nevidljive ograde i električne ogrlice odnosno šok ovratnici su ponekad korisni ali samo u slučaju kada vlasnik nemože psa staviti pod kontrolu. Šok ovratnici se najčešće koriste za vježbe kao što je kako psa naučiti i da ne laje.

Drugi primjer je kako mu ograničiti prostor kretanja kada je u pitanju nevidljiva ograda.

S obzirom da sve ove naprave djeluju na bazi elektro šokova i u principu stvaraju strah kod psa i zbog toga straha i boli on izvršava naše želje. Zasigurno ove metode obuke pasa djeluju na psihu psa. Radi toga :  nepažljivom i nemarnom uporabom mogu izazvati trajne neželjene posljedice i preplašenog psa.

Mislim da ova metoda naročito kod nestručnog rukovanja nije dobra i ne spada u neke pozitivne prirodne nenasilne načine obuke pasa .

Categories: Odgoj i Dresura !